Egne og andres digitale ferdigheter

tirsdag 27 oktober 2009, kl. 16:56 | Publisert i Digital skole, Refleksjon | 2 kommentarer
Stikkord: , , , ,

image Eva har en fantastisk bloggserie gående for tiden “IKT-ferdigheter man bør kunne”. Hun og andre d&b-medlemmer oppdaterer også d&b-wikien over samme tema. Dette er i ferd med å utvikle seg til en god “bank” med instruksjoner til hvordan man øke sine egne digitale ferdigheter. Men jeg spør meg selv – hvordan kan vi få flere lærere til å starte prosessen med å øke sin egen digitale kompetanse kontinuerlig. Kan en skoleledelse sette som krav at hver lærer må lære seg å bruke et nytt program i uken/måneden/året? Nå er jeg ingen representant for noe skoleledelse, men jeg sitter i IKT-strategigruppen på skolen der jeg jobber, der vi blant annet diskuterer hva som er utfordringene tilknyttet opplæring i den femte grunnleggende ferdighet i alle fag – den digitale ferdigheten. Enkelte deler av den digitale kompetansen er fagspesifikk, mens andre deler er generell – den inngår i alle fag. Noe som betyr at alle faglærere skal hjelpe til i opplæringen av elevenes digitale ferdigheter. Og dette hadde vært fint og flott hvis alle lærere hadde hatt tilstrekkelig kompetanse og/eller vilje til å inkludere dette i sine fag. Det blir tungt hvis jobben faller fullstendig på enkeltlærere, som også har sine fag og læreplaner å ta hensyn til.

image Da jeg startet som lærer for vel tre år siden var ikke min relevante digitale kompetanse nevneverdig høyere enn hos mine kollegaer. MEN; siden jeg tidligere har jobbet med numerisk havmodellering, så hadde jeg likevel en rekke digitale ferdigheter som kunne “oversettes” til relevant digital kompetanse. I løpet av disse tre årene føler jeg derfor at “gapet” mellom de digitale ferdigheter jeg besitter/anvender og det som skjer i andres klasserom har økt gjennom de tre årene. Siden jeg sitter i IKT-strategigruppen er det jo legitimt å tenke over hva som kan gjøres for at dette gapet ikke øker like raskt hele tiden, om det i det hele tatt lar seg gjøre. Det er alltid lettere å sette seg inn i nye programmer når man allerede “kan” en masse fra før.

Men når jeg leser (eller rettere sagt, enkelte dager heter det skummer) innleggene til Eva, så er jeg ikke lenger så sikker på om jeg er så digitalt kompetent som jeg liker å tro 😉 Jeg har aldri konkretisert min egen digitale kompetanse.

image Siste uken har gitt nye digitale utfordringer på skolen her. Vi har beholdt en fast synkronisering mellom “Mine dokumenter” og nettverket på skolen, slik at filene på “Mine dokumenter” alltid ligger i en backup på skolens server. Synkroniseringen har etterhvert tatt så mye tid og kapasitet på serveren og de ulike maskinene at man har valgt å gå vekk fra dette. Dermed har jeg fulgt Tor Espens tips om synkronisering og backup av filer. Jeg har derfor satt opp SyncToy2.0 og Live Mesh på jobbmaskinen slik at jeg selv skal ha kontroll på filene mine mens det nye systemet “faller til ro”.

image I tillegg har jeg installert et lite hendig tillegg til Office-pakken, som gjorde Google Docs MYE mer interessant for meg – OffiSync (tipset om OffiSync fant jeg hos AtleHaga). Da kan jeg jobbe med Google-dokumentene mine direkte i Officepakken, slik at jeg kan få med mine håndskrevne notater inne i .ppt-filen fra undervisningen (via tavlePC’en eller SmartBoarden). Etter litt mekking med proxy-innstillinger funker dette fint også på jobb og ikke bare hjemme 😉

image Så langt er alt vel. Men det er en liten ting som jeg ikke klarer å fikse – jeg vil gjerne bruke wxMaxima i Matematikk S1, og det er gjort en kjempeinnsats med å oversette dette programmet til norsk, og det funker kjempeflott på maskinene med XP-operativsystem. Men på min søte lille tavlePC har jeg “XP for tablet” som OS, og her fungerer det dårlig. Etter å ha tatt kontakt med Bjørn Ove Thue, som har oversatt programmet, har jeg forstått at det også er et problem blant Vista-brukere der ute. Er det noen som kjenner til hvordan man kan gjøre noe med kommunikasjonen mellom wxMaxima og maxima? Jeg har nemlig skjønt såpass at det er her feilen ligger, men jeg har ingen aning om hva som skjer, hvor det skjer og hvorfor. Jeg bare opplever at wxMaxima krasjer (noen som sa at man ikke opplever sånt lengre?), mens maxima fortsetter å kjøre i systemet etterpå… Hvis noen har forslag til hvordan dette kan løses, så blir jeg glad 😀

Reklamer

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Flott at mitt innlegg om synkronisering var til hjelp. Når det gjelder wxMaxima, så tror jeg at jeg har en løsning. Litt tungvindt, men… Jeg bruker nemlig Vista og wxMaxima uten problem. Prøv å legge til en miljøvariabel som du kaller PATH. Legg til stien til Maxima i denne.

  1. Åpne avanserte systeminnstillinger (du finner denne under egenskaper når du høyreklikker på Min datamaskin) og klikk på Miljøvariable.

  2. Legg til en ny brukervariabel med navn PATH (om den ikke er der fra før) og legg til

  C:\Programfiler\Maxima-5.16.3\bin;C:\Programfiler\Maxima-5.16.3\wxMaxima;

  (eller tilsvarende — alt etter hvor du har installer wxMaxima)

  Kanskje det ikke funker, men verdt et forsøk…

 2. Jeg har fått en mail fra Bjørn O S Thue, som har oversatt wxMaxima til norsk angående wxMaxima:

  «Beskrivelse av feilen så langt:
  ——————————-
  Hvis dere har samme feil som jeg har på en pc her, krasjer wxMaxima når «Dagens Tips» skal lukkes. Årsaken er fortsatt ukjent. Det hjelper heller ikke å krysse bort «Vis ved oppstart» fordi wxMaxima ikke lagrer dette før den krasjer. I tillegg krasjer wxMaxima når man velger avslutt. Dette har ikke dere sett fordi dere aldri kom så langt.

  Foreløpig løsning:
  ——————
  Ved å skru av «Vis tips ved oppstart», kan wxMaxima brukes som normalt. Som sagt kan vi ikke klare dette direkte fordi wxMaxima krasjer før vi kommer så langt, men inkludert i installasjonen finnes også den originale, engelske versjonen. Vi kan bruke dette programmet til å skru av tipsene slik:

  * Åpne Min Datamaskin
  * Klikk deg inn på C:\Programfiler\Maxima-5.14.0\wxMaxima (dvs mappen der wxMaxima er installert)
  * Dobbeltklikk på filen EngwxMaxima.exe
  * Når tipset vises, fjern markeringen «Vis tips ved oppstart»
  * Klikk «Lukk».
  * Avslutt den engelske versjonen av wxMaxima

  Du skal nå kunne kjøre den norske versjonen igjen. Den vil hoppe over tipsvisningen og du kan bruke wxMaxima som normalt….nesten. Det er som sagt en feil til: wxMaxima krasjer når du velger avslutt. Men dette problemet er naturlig nok vesentlig mindre problematisk, og kanskje til å leve med frem til jeg finner en ordentlig løsning på problemet?»

  Dette fungerte for meg, kanskje noen flere der ute som har glede av svaret?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.
Entries og kommentarer feeds.

%d bloggere like this: